Karl Gustav Greenwaldt ja tema “ellu-päevad”

Meelis Liivlaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga mõisa sai Karl Gustav Greenwaldt hea palgaga kirjutajakoha.
Kolga mõisa sai Karl Gustav Greenwaldt hea palgaga kirjutajakoha. Foto: Kaiti Lillipuu

Üpris harva juhtub, et koduuurija saab lugeda kirjutist, mis pärineb 19. sajandi keskpaigast ja on kirja pandud eesti keeles. Veel harvem tuleb ette, et on võimalik tutvuda mõne eestlase enda kirjutatud elulooga.

Võsult Sae talust pärit Karl Gustav Greenwaldt ehk Soldat Karel või Some Karel kirjutas oma elust ise ja eesti keeles. Võsu inimestele ei ole Greenwaldti nimi võõras. Kobedast Sae talust ja selle peremeestest ollakse ikka midagi kuulnud. Kui palju on neid, kes teavad, et üks Greenwaldtidest jättis endast maha käsikirja oma elulooga, seda ei oska öelda. Tegemist ei ole küll terve elulooga – keegi endast sellist ju kirjutada ei saakski.

Karl Gustav Greenwaldt pani üht-teist kirja oma noorpõlvest. Vana käsikirja koopia jõudis käesoleva loo autorini Karl-Gustav Kristenbruni eraarhiivi uurides. Varem ei ole selles käsikirjas sisalduv vist trükki jõudnud. Käsikirjast saab nii mõndagi teada 19. sajandi eluolu kohta, kuid eelkõige siiski Sae talus kasvanud Karl Gustavi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles