Juhtkiri: totter olukord Haljalas

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Haljala kool on sattunud haridus- ja teadusministeeriumi hammaste vahele: sealne õppeainete lõimimise katse, mida riik iseenesest soosib, oli tehtud valesti ning tuleb lõpetada. Kuigi koolipidaja meelest saavutati haridus­uuenduseks nimetatud protsessi käigus häid tulemusi, ei saa sel moel edasi minna ning tuleb naasta vana kava ja tundide toimumise korra juurde.

Seadused on täitmiseks ning kool on juba ette võtnud sammud endise süsteemi taastamiseks. Teine lugu on aga sellega, mis puudutab õpetajaid – spetsialiste, inimesi. Üleriigilises õpetajate puuduses, milles koolijuhid igal aastal vaevlevad, on Haljalas tekkinud olukord, kus ilma võidakse jääda nendestki spetsialistidest, kes leitud.

Olgugi et õpetajal on olemas magistrikraad või mitu, ei piisa sellest ministeeriumile. Haljalas toimuv on kurb näide Eestit üha enam vallutavast usaldamatusest ja bürokraatiast, kus paber on tähtsam kui inimene. Tahtes justkui lastele parimat – ka karu tahtis seda, kui peremehe pealael kärbest tappes mehe kogemata surnuks lõi – tehakse pigem karuteene.

Õpetajate puuduses, milles koolijuhid igal aastal­ ­vaevlevad, on Haljalas ­tekkinud olukord, kus ilma võidakse jääda nendestki spetsialistidest, kes leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles