Elektri hind tõuseb jaanuaris ja märtsis

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Toomas Huik / Postimees

Kui varem muutus elektri hind üks kord kolmeaastase perioodi tagant, siis nüüdsest korrigeerib Eesti Energia hindu igal aastal. Lähim hinnatõus ootab tarbijaid jaanuaris.

 1. jaanuarist kallineb elektrihind keskmiselt 6,4 senti kWh eest (koos käibemaksuga), Eesti keskmise majapidamise elektriarvet suurendab see umbes 15 krooni võrra kuus.

Elektriarvel suureneb ka taastuvenergia tasu 6,07 sendile kWh eest (käibemaksuta). Tulenevalt sellest kallineb elektrihind kokku koos taastuvenergia tasu suurenemisega 10senti/kWh (koos käibemaksuga). Eesti keskmise majapidamise elektriarvet suurendab muutus umbes 23 krooni võrra kuus.

1. märtsist tõuseb hind taas. Elektrihind kallineb keskmiselt 2,08 senti kWh eest ning keskmine hinnatõus lõpptarbijale on kokku 2%.

Hinnatõusu põhjuseks on Eesti Energia pressiesindaja teatel seadusest tulenevate keskkonnatasumäärade tõus ja muude Eesti Energiast mitte sõltuvate põlevkivi kaevandamise ning elektritootmise sisendite kallinemine.

Elektrihind muutub vastavalt konkurentsiametiga kokku lepitud hindade regulaarse indekseerimise metoodikale. Kui varem muutus elektrihind üks kord kolmeaastase perioodi tagant, siis indekseerimise metoodika näeb ette hinna igaaastast regulaarset korrigeerimist.

Pressiesindaja sõnul hakkab hind kliendi jaoks küll sagedamini muutuma, kuid see võimaldab ära hoida väga järske ühekordseid hinnahüppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles