Andres Jaadla: Aasta kõige tähtsam päev

Andres Jaadla
, Rakvere linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla.
Andres Jaadla. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kõik asjad siin ilmas saavad kusagilt alguse. Ja kui pole alustamist, siis ei tule ka kunagi lõppu. Seepärast pööratakse algusele palju tähelepanu.


Esimest koolipäeva võib haridust väärtustava eestlase jaoks pidada kõige olulisemaks päevaks aastas. Mitmekülgse ja hea hariduse andmist väärtustab kõrgelt ka Rakvere linn.

Ühe tähtsa alguse – andes targa maja kompetentsikeskuse rajamisele oma jah-sõna – tegi linnavolikogu. Targa maja töölehakkamise järel avarduvad haritud inimeste võimalused oma teadmisi ellu rakendada siinsamas Rakveres. Tugevneb Rakvere positsioon kõrghariduse keskusena.

Linnapeana on mul hea meel tõdeda, et Rakvere linna haridusasutused on algavaks kooliaastaks valmis. Rakvere reaalgümnaasium läheb kooliaastale vastu värske ilmega. Mõni õpperuum selles majas näeb välja sedavõrd “isuäratav”, et meelitaks endki sinna õppima.

Rahulikumalt saab hingata Kungla lasteaia pere, kel on lõpuks remont seljataga. Teistelgi linna haridusasutustel on remondiplaanid olemas.

Rakverre lisandus üks uus kool – Rakvere Vanalinna kool. Esialgu väike, aga küll kasvab tubli tööga ka suuremaks.
Rakvere linn alustab uut kooli- ja linna haridusaastat ka uute mõtetega. On hea tava, et Rakvere koolide esindused kogunevad sel päeval Hariduskivi juurde, et soovida üksteisele head kooliaastat. Sel aastal ja sel päeval kuulutame välja teema-aasta Rakvere hariduselus. Tänavune teema-aasta Rakvere koolides on kodanikuks kasvamise aasta. Tänavu tähistasime 20 aasta möödumist Eesti taasiseseisvumisest. Oleme selle ajaga palju saavutanud. Meie ühine soov on, et meie riik tugevneks veelgi. Riik ei saa aga tugevaks ilma aktiivsete ja teadlike kodaniketa. Neidki tarkusi tuleb omandada ja seda linn kodanikuks kasvamise aastaga õpilastes kasvatada püüabki.

Igal aastal veab teema-aastat üks linna kool, tänavu on Rakvere eragümnaasiumi kord.

Põnev on taas pärast suvepuhkust või lausa esimest korda näha, kes nad on, need minu õpetajad, pinginaaber, klassikaaslased, milline näeb välja koolimaja, milline klassituba. Kui palju küsimusi on igaühel! Kool ongi üks suur küsimise koht, kuhu tarkust taga nõudma minnakse. Kool – see on ka üks suur pere ja tahaks ju teada, kellega koos ühes peres olla tuleb.

Koolitee ühendab kodu ja kooli. Esimest koolipäeva aitavad muuta turvaliseks politseinikud ja Rakvere teatri muumid. 1. septembril kuulutatakse koolides välja koolirahu. Rahulikus õhkkonnas on hea õppida ja jagub ruumi koolirõõmule. Loodan, et koolirahu saadab tervet kooliaastat.

Paljude koolide kodulehtedelt vaatavad vastu kevadised koolilõpupildid. Rõõmsate nägudega lõpetajad neil piltidel on kui majakad, kes näitavad teed, kuhu kevadeks peaksid välja jõudma tänased õppurid.

Täna antakse start. Sihid seab igaüks ise. Nüüd pole muud, kui püüelda edasi ja loota parimat!
Head kooliaastat kõigile!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles