Vahva idee: kool joonistas malelaua ja otsib nuppe

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere põhikool on otsustanud malepisikule uut jõudu anda. Koolis on populaarsed lauad, mille ääres saab vahetundi veeta põnevalt ja tarkust kogudes.
Rakvere põhikool on otsustanud malepisikule uut jõudu anda. Koolis on populaarsed lauad, mille ääres saab vahetundi veeta põnevalt ja tarkust kogudes. Foto: Egert Eenmaa

Rakvere põhikoolis tekkis tore idee, mis on nüüd ka teoks tehtud. Sel aastal avas maakonnameister Eino Vaher maleringi 1. ja 2. klassi õpilastele. Lapsi käib seal kahekümne ringis ja võimsa mängu vastu on koolis tekkinud suur huvi. Nüüd on kool teinud sammu edasi: taaskasutuse tuules on asutud vanadele laos seisvatele laudadele uut elu andma.

Rakvere põhikooli huvijuht Egert Eenmaa rääkis, et endiste koolilaudade peale joonistati maleruudustik, millel saab seda mõtlemismängu mängida.

“Plaan on lauad koolimaja peale laiali laotada, et vahetunnil oleks midagi teha,” sõnas Eenmaa.

Sellised malelauad on ka Väike-Maarja gümnaasiumis. Mängupisiku levitaja, maleõpetaja Eino Vaher oli ideest vaimustatud.

“Minu ja ka koolide eesmärk võiks olla, et laps saaks targemaks. Male on iidne mäng, laps on seda osates rikkam,” rääkis Vaher. Meistri sõnutsi arendab see mälumahtu ja mõtlemiskiirust.

“Jalgpall ja male on hea kombinatsioon, mis teineteist täiendavad,” lausus Vaher. Ta lisas, et male on ilus mäng, mis pakub inimesele naudingut. “See on nagu luuletus või raamat, mille puhul näed, et mõni inimene mõtleb teisest kaunimalt,” sõnas Eino Vaher, kes on juhendaja 200 lapsele.

Rakvere põhikoolis on nüüd male- ja kabenuppudega nii, et üks komplekt on juba kokku kogutud.

“Üht komplekti on veel tarvis, aga Rakvere gümnaasium oli nõus abistama,” ütles Egert Eenmaa. Kel aga nupud kodus vedelevad, võiksid need põhikooli lastele anda. Küll nemad juba teavad, mida nendega peale hakata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles