10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Suure algatuse valgus

Mõne päeva pärast – 12. aprillil – tähistab meie rahvas üht mälestusväärset päeva Nõukogudemaa ajaloos: viiskümmend aastat tagasi korraldasid Moskva–Kaasani raudtee Moskva sorteerimisjaama depoo töölised esimese kommunistliku laupäevaku. Suur algatus, milles Vladimir Iljitš Lenin terasel pilgul nägi kommunismi tegelikku algust, sütitas nõukogude inimeste entusiasmi võitluses tööviljakuse teadliku ja vabatahtliku arendamise eest, üleminekul uuele töödistsipliinile, sotsialistlike majandus- ja elutingimuste loomisel. Esimeste laupäevakute suurepäraseid traditsioone arendati hoogsalt edasi massilises sotsialistlikus võistluses, mis sai uue ühiskonna ehitamise võimsaks jõuks. Suure algatuse pärijate revolutsiooniline energia, kommunistlik ideekindlus ja ustavus meie partei üritusele kehastuvad nüüd üldrahvalikus võistluses V. I. Lenini 100. sünniaastapäeva vääriliseks tähistamiseks ja viie aasta plaani täitmiseks enne tähtaega. Poliitiline entusiasm, tööliste, kolhoosnikute ja haritlaste loov initsiatiiv, mille eesmärgiks on NLKP XXIII kongressi otsuste edukas realiseerimine, kutsuvad ellu järjest uusi patriootlikke algatusi. Moskva sorteerimisjaama depoo kollektiiv, kes seisis kommunistliku töö liikumise lätteil, tegi hiljuti ettepaneku tähistada esimeste laupäevakute poolsajandijuubelit massilise kommunistliku laupäevakuga.

10 aastat tagasi

Tapa väeosa sai bändiruumi

Tapa väeosa töötajad leidsid mooduse, kuidas ajateenijate militaarellu tsiviilhelisid tuua – oksjon, annetused ja kingitus panid aluse muusikatoa loomisele. “Muusikamehed teavad, et kõige parem viis muredest vabanemiseks on pilli mängida. Ajateenistuses aga pole meestel sellist võimalust. Seda kõike arvestades hakkasimegi mõtlema muusikatoa loomisele,” rääkis idee eestvedaja kap­lan Tõnis Kark. Et aga raha niisuguseks ettevõtmiseks polnud eelarves ette nähtud, oli vaja leida muid teid unistuse teostamiseks. Kirde kaitseringkonna Tapa garnisoni muusikatuba sai alguse valla kultuurispetsialisti Indrek Jurtšenko kingitusest – nimelt seisis tal Tallinnas klaver, mida oli vaja natuke remontida, häälestada ja pealinnast Tapale tuua. Vajalik raha koguti Kirde kaitseringkonna jõulupeol peetud oksjonil. “Saime ilusa suure neljakohalise numbri, millest jagus veel elektrikitarri ja tuntud punk­ansambli J.M.K.E. vana võimendi ostmiseks,” ütles nooremleitnant Kark. Klaveri ja kitarri võtsid nii ajateenijad kui ka väeosa töötajad peagi kasutusse. “Kui meil on inimesi, kellele meeldib muusikaga tegelda, on väga kasulik seda neile võimaldada – saame oma tähtpäevadel muusikakollektiivi otstarbekalt ära kasutada,” lausus Kirde kaitseringkonna ülem kolonelleitnant Martin Herem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles