Täna algab kümnes Kevadtorm

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe suurõppus Kevadtorm.
Kaitseväe suurõppus Kevadtorm. Foto: Priit Simson/Postimees

Kaitseväe aasta suurim õppus Kevadtorm toimub Virumaal juba kuuendat korda, kokku on tänavune suurõppus aga kümnes ning senistest suurima arvu osavõtjatega.


Suurõppus Kevadtorm viiakse läbi Lääne- ja Ida-Virumaal, maaväe staabi ülema kolonel Artur Tiganiku sõnul on siin kandis kõige lihtsam omavalitsustega kokkuleppele saada ning eriti Ida-Virumaal ei ole ka väga palju looduskaitselisi piiranguid, kuid on palju riigimetsa, kus kaitseväel on lihtne tegutseda.
Kevadtorm algab täna üksuste koondumisega Tapale, juba homme hakkavad kolonnid liikuma Väike-Maarja valda, kus kuni 11. maini käib aktiivne õppetegevus Kadila, Veadla, Raeküla, Pandivere, Triigi ja Avispea kandis.
“Selle aja jooksul toimub pataljoni iseseisev õppus,” selgitas Artur Tiganik, reaalne lahingõppus, mis kestab kuus ööpäeva, algab 12. mail linnapatrulli õppusega Kohtla-Järvel.
Kohtla-Järvelt hakkavad Kevadtormist osa võtvad 4000 sõjaväelast liikuma esmalt lõunasse ja siis läände, et 17. maiks jõuda taas Lääne-Virumaale, sedapuhku Rägavere ja Vinni valla maadele.
“Lisaks kaitseväelastele ja ajateenijatele on kaasatud suur hulk reservväelasi, kaitseliitlasi ning ka külalisüksused Lätist ja Leedust,” ütles kolonel Tiganik, kes kutsus inimesi üles Kevadtormi vastu huvi tundma.
“Kutsume kõiki kaitseväelaste tegutsemist vaatama nii Kohtla-Järve linnaõppusele kui mujale,” lausus Tiganik, kes lisas, et ehkki kõik sõjaväelased kannavad sarnaseid mundreid, aitab asja hõlbustada see, et põhijõududele vastu tegutsejad ehk “vaenlased” kannavad kollaseid ning kohtunikud ja hindajad siniseid eralduslinte.
Tavalise ajateenija varustus kaalub Kevadtormi ajal mööda metsi ringi mütates 40 kilogrammi ümber. “Pole viga, oleme harjunud,” ütles reamees Maksim Selezinka.
Uudiseks on seekordsel Kevadtormil küberrünnakute tõrjumine. “Mina täpsemalt ei tea, sest asja ei valda, aga spetsialistid sellega tegelevad,” sõnas Artur Tiganik.
Kaitseväe teavituskeskuse ülem leitnant Hannes Võrno rääkis, et Kevadtormi käiku saab jälgida ka YouTube`is ja Facebookis Sõdurilehe vahendusel.
Õppuse käigus elanike tekkida võivate pretensioonide lahendamiseks on loodud tsiviil-militaarkoostöö üksus CIMIC, mis peab tagama, et kõik maaalad, mida õppuse ajal kasutatakse, oleksid pärast õppust sama heas korras kui enne.
Kolonel Artur Tiganik ütles, et inimeste pretensioone on aasta-aastalt üha vähemaks jäänud, kuid igal juhul tuleks oma murest viivitamatult CIMICile teada anda.
“Pretensioonid on tekkinud pigem sellest, et kaitseväe tehtavate taastamistööde järjekord ei sobi,” lausus Hannes Võrno. Ta tõi näite, et kaebas inimene, kelle metsas oleva suvila juurde viiv tee oli roopaid täis, kuid on tähtsamaid teid, mis tuleb kiiremini korda teha.
“Aga kui on probleem, andke kindlasti teada,” lisas kolonel Tiganik, kes lubas, et kogu õppusesse puutuv info pannakse plakatitel üles ka nendesse kohtadesse, kus kaitseväelaste koondumine reaalselt aset leiab.
Pretensioonide puhul tuleks helistada telefonile 7171085 või saata e-kiri aadressile kevadtorm@mil.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles