Sagadis loendati rekordarv sookurgi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured kogunevad rändeks.
Sookured kogunevad rändeks. Foto: Marion Uuspõld

Tänavu on Sagadi ja Vihula mõisa vahel klindiserval loendatud 5700 sookurge, loodusgiid Peeter Hussari teada pole neid sealkandis kunagi varem nii palju olnud.


Loodusgiid Peeter Hussar ütles, et sookurgi loendatakse iga kolme aasta tagant. Eelmisel loendusel hinnati Lääne-Virumaa põhjaosas sookurgede arvuks umbes 4000 isendit.



Kured hakkavad rändeks kogunema augustis, saavutades maksimumi tavaliselt septembri lõpus, oktoobri alguses. See, millal linnud ära lendavad, sõltub väga palju ilmast.



Hussari sõnul on sookured tänaseks Lääne-Virumaa põhjaosast ilmselt juba lahkunud. "Teisipäeval oli ilm külm ja Sagadis sadas kolmel korral rahet. Täna enam tavalistes toidukohtades, nagu Annikvere kandis põldude peal, neid näha ei olnud, tõenäoliselt on nad lennanud lõuna poole edasi," arvas Hussar eile.



Loodusgiid rääkis, et päeval otsisid sookured toitu peamiselt Annikvere-Põdruse-Haljala kandi põldudel. Ööbisid nad aga mere ääres, Pedassaare ja Lobi neeme vahel. "Hommikul päikesetõusul lendasid kured toiduotsingule, päikeseloojangul jälle mere äärde puhkepaika tagasi."



Hussari sõnul on ülelennul linde kõige parem loendada. "Nende söögialad paiknevad sedasi, et just Sagadi ja Vihula vahel kõrgemal kohal saab kogu parv kokku," märkis ta.



Sookured kogunevad sügiseti Sagadi ümbrusesse sobivate toitumispaikade tõttu. Samuti leiavad nad rahulikke puhkamisalasid mere ääres.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles