Kuidas hävis Eesti vabariik

, õigusteaduse doktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Leps.
Ando Leps. Foto: Erakogu

See väga kurb ja kokkuvõtlik lugu algas Moskvast pealesunnitud 1939. a baaside lepinguga, millega sisuliselt kadus Eesti vabariigi iseseisvus. Seega, baasid ei kindlusta kunagi midagi.

Seejärel korraldati Eesti kommunistide Lauristinide, Säre, Vares-Barbaruse jt üliagaral tegutsemisel ning Moskva toel ainult töörahva esindajatest koosneva riigivolikogu valimised. Järgnes nende poolt koos Venemaalt siia tulnud tegelastega 1941. a juuniküüditamine, mille eesmärk oli hävitada eestlastest, venelastest, sakslastest, juutidest jt rahvustest riigimehed, äri- ja pangajuhid, kaitseväe ja politsei juhtkond, juristid ning loominguline intelligents – ühesõnaga Eesti vabariigi eliit.

Tõsi, 1944. a sügisel suutis teatud osa eespool nimetatud isikutest põgeneda läände. Kuid Eestit ootab ees juba järgmine katsumus – Vene okupatsioonivõimude organiseeritud ja kohalike “köögitüdrukute” (Vladimir Lenin: “Iga köögitüdruk võib riiki valitseda”) aktiivsel osavõtul 1949. a märtsiküüditamine, hävitati heal järjel olev Eesti põllumajandus. Viidi ära meid toitnud ja kriiside eest kaitsnud taluperemehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles