Juhtkiri: Varakevadised rõõmud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pajutudud.
Pajutudud. Foto: Kadi Tommula

Praegusel aastaaegade vaheldumise ajal on võimalik leida nii talvist kui ka juba kevadist meelelahutust ning võib mõlema hooaja harrastustega tegeleda.


Veel leidub puude vilus isegi suusatamiseks sobivat lund, millest saab varakevadise lumememme vormida või sellega lumesõda pidada.

Kevade märgina õitsevad lilled, linnud sädistavad erksamalt ja päeval päikese käes on parajalt soe, nii et talvemantli võib kappi järgmist talve ootama panna. Lumikellukesed, märtsikellukesed ning lõuna pool küljes ka krookused ja sinililled pakuvad silmailu.

Aiaomanikud on, kes vähem, kes rohkem rõõmsalt asunud oma valdustes kevadtöid tegema.

Suurte lumekuhjade sulamise järel on paljudes kohtades üleujutused. Kuigi lund oli tohutult, sulas see siiski võrdlemisi aegamööda, mistõttu suuremat kahju enamikule ei tekitanud.

Kevadised joad pakuvad silmailu ja jõed on veerohked, mis meelitavad kevadisi veematkajaid. Heinamaadel laiuvad veteväljad peibutavad luiki ja teisi veelinde. Ulatuslikumal suurveeloigul on Rakvere lähistel suisa purilaudureid surfamas nähtud.

Soomaal kestab viies aastaaeg. Kohalikele elanikele on harjumuspärane, et oma hoovis tuleb kuuri või lauda juurde jõudmiseks kasutada paati. Teiste jaoks on see elamusi pakkuv eksootika.

Siseturistidele paistab kevadine isamaa ilus. Kui talvel ja vihmadega tunduvad võõrad külad pommiaukudena, siis kevadel päikesega on asi täitsa teine.

Hoopis teistmoodi mõjub kevadine õhk. Va­rakevadel õhk muutub - see ei ole otseselt konkreetne lõhn, aga täpselt selline  “õhus on kevadet” tundmus on alati järsku tuntavalt olemas.

Kevad on iseenesest tärkamise aeg, mis paneb inimesed päikesest rõõmu tundma, märkama ja kuulatama – näiteks kevadist kassikontserti. Nautigem seda aega!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles