Maakaitseringkonnad koolitavad esimest korda sõjaaja nooremallohvitsere

Copy
Viru maleva kaitseliitlased harjutuspäeval.
Viru maleva kaitseliitlased harjutuspäeval. Foto: Kaitseliidu Viru malev

Kaitseliidu kirde ja lääne maakaitseringkond õpetavad pilootprojekti korras esimest korda välja sõjaaja nooremallohvitsere.

"Nooremallohvitseride kursus, mida veame samaaegselt lääne maakaitseringkonnaga, aitab meil koolitada uusi jaoülemaid sõjaaja ametikohtade täitmiseks," rääkis kirde maakaitseringkonna ringkonnaveebel Ott Sepp Viru malevale sotsiaalmeedias. "Kursus, mis algas 5. augustil, kestab viis kuud ja koosneb erinevatest teemaplokkidest. Esimesel väljaõppenädalavahetusel oli teemaks motoriseeritud jaorännak rühma koosseisus, mis kujunes planeeritult."

Reservväelasest vabatahtliku kaitseliitlase sõjaaja jaoülema väljaõppes on oluline väljaõppeks kuluv aeg, mida ei saa võrrelda tegevväelase ega ajateenija väljaõppe ajaga.

"Kaitseliitlase jaoks on väga oluline ressurss tema aeg, kuna argipäeviti käiakse oma tavatööl ja väljaõppenädalavahetused toimuvad Kaitseliidus valdavalt vaid nädalavahetustel. See on ka üks peamisi põhjuseid, mille tõttu oleme koostanud kursuse ajaraamistiku võimalikult kompaktse, fokuseerides tähelepanu vaid kõige olulisemale," selgitas Sepp.

Sõjaaja jaoülema ülesanne on juhtida jagu sõjaaja olukorras nii ettevalmistatud lahingutegevuses kui ka sattudes ootamatult kontakti. Tulevane sõjaaja jaoülem peab oskama valmistada jagu ette taktikaliseks tegevuseks rühma koosseisus ja rühmaülema plaani alusel. Jaoülem juhib jao planeeritud taktikalist tegevust erinevates lahinguliikides iseseisvalt ja rühma koosseisus, on suuteline lahendama käigult tekkinud taktikalise olukorra jao drillide baasil ja ilma rühmaülema otseste juhisteta.

Tagasi üles