Virumaa Teataja 20 loetumat lugu aastal 2019

Virumaa Teataja
Copy
Roela nelikutel käis peaminister Jüri Ratas sünnipäeva puhul külas.
Roela nelikutel käis peaminister Jüri Ratas sünnipäeva puhul külas. Foto: Ain Liiva

Virumaa Teataja teeb ülevaate läinud aasta kõige loetumatest lugudest.

Tragöödia Haljalas: kuueaastane poiss on surnud, politsei viis ära ema ja kasuisa

Teisipäeval suri Haljala alevikus ühes kortermajas kuueaastane poiss.

Sündmuskohal käisid nii politsei kui ka kiirabi. Prokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova ütles, et asjaolude väljaselgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust.

Prokuratuuri kinnitusel alustati menetlust karistusseadustiku paragrahvi 117 järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Mis täpselt juhtus, on veel selgusetu.

Abistatud suitsiidi valinud Jane Paberit lahkumispeost: "See on tohutu au"

Pajusti klubi laval ekraanil vahelduvad pilkuvate tähekeste all pildid Janest ja temaga tantsuteed astunud kaaslastest. Jane, nii särav, nii lõbus. Kireva galerii taustaks mängib "Moon River". Algab Jane Paberiti, ALS-i (amüotroofset lateraalskleroosi) põdeva naise, kes on otsustanud oma elu lõpetada Šveitsis abistatud suitsiidiga, lahkumispidu "Saadame Jane tantsuga ära!".

Kuujõgi, mil ühtegi kallast silm piiriks ei näe. Endise ja nüüdse elu vaheline sild, nii nimetas Jane tänast tantsukontserti mõne päeva eest.

Kui Jane rahvast täis saali saabub, saatjaks sulnis "Something In Your Eyes", tervitab teda südamlik aplaus. Mis kõik on Jane silmis, ei jõua aimata, kuid rõõmu on seal küll. Ta tõstab käe ja lehvitab.

Jane Paberiti lahkumispidu.
Jane Paberiti lahkumispidu. Foto: Vladislav Musakko

Peksuohvri sõbrad otsivad ise pätte

Laupäeva, 9. veebruari hommikul kutsub juhuslik mööduja Rakvere kesklinna kiirabi, sest lumel lebab teadvusetu mees. See on 34-aastane Janar.

Pea nädal hiljem on Janari elukaaslane Kaie saanud politseist kaks kõnet. Neist teise põhjus on kutsuda teda järgmiseks esmaspäevaks jaoskonda "ülekuulamisele". Esimeses küsib uurija Janari tervise järele ja avaldab arvamust, et Janarit pekstud pole. Ta kinnitab ka, et politsei tegeleb uurimisega ning vaatab üle turvakaamerate salvestised.

Vajangul hukkus sõiduauto ja veoauto kokkupõrkes naine

Täna hommikul juhtus raske liiklusõnnetus Vajangu külas Järva-Jaani – Tamsalu – Kullenga teel, kus põrkasid kokku veoauto ja sõiduauto. Õnnetuses hukkus sõiduautot juhtinud naine.

Sündmuskohal avaneb masendav pilt. Isegi suure veoauto kabiin on krussis peale liiklusõnnetust. Sõiduauto esiosa on täielikult lömastunud. Seal sees olnutel ei olnud ellu jäämiseks mingit lootust.

Kell 11.33 alustasid päästjad ja politseinikud hukkunu autost välja toomist. Politseinikud moodustasid kahest tekist n-ö seinad, et möödasõitjad ei näeks kohutavat vaatepilti.

Vajangul hukkus õnnetuses naine.
Vajangul hukkus õnnetuses naine. Foto: Ain Liiva

Prokuratuur võttis Rakvere haiglaga ühendust

Politsei ja prokuratuur alustasid eile õhtul meedias avaldatu põhjal minister Marti Kuusiku vastu kriminaalmenetlust. Rakvere haigla juhataja Ain Suurkaev kinnitas, et uurijad võtsid sellel teemal täna haiglaga ühendust.

Eesti Ekspressis ilmunud loo taustal alustasid politsei ja prokuratuur EKRE ridadesse kuuluva väliskaubandus- ja IT-ministri Marti Kuusiku vastu kriminaalmenetlust kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel. Ajaleht kirjutas, et Kuusikul lasub kahtlus perevägivallas.

Lõõgastumise käigus ööklubist välja saadetud Kaido Höövelson: "Muutusin natukene ülemeelikuks"

Nädalavahetusel Lõuna-Eestis sõprade ja endiste trennikaaslaste seltsis rihma lõdvaks laskunud riigikogulane Kaido Höövelson sattus lõõgastumise käigus sedavõrd hoogu, et saadeti mitme turske turvamehe saatel meelelahutusasutuse ukse taha värsket õhku hingama.

Höövelson tõdes laupäeva öösel vastu pühapäeva ühes Tartu ööklubis aset leidnud seika kommenteerides, et alkohol on endiselt tarkade inimeste jook.

Varguses kahtlustatav abipolitseinik on aasta klassijuhataja, kaitseliitlane ja riigikokku pürgija Aare Veedla

Eile pidasid politsei sisekontrollibüroo ametnikud kuriteos kahtlustatavatena kinni kolm Lääne-Virumaalt pärit abipolitseinikku, kellest üks on maakonna abipolitseinike musternäidis Aare Veedla.

Aare Veedla töötab Rakvere täiskasvanute gümnaasiumis, 2014. aastal valiti ta aasta klassijuhatajaks, mees on juhtinud Rakvere linna jalgrattapatrulli, osalenud linna turvalisus- ja kriminaalpreventsiooni komisjoni töös, ta on kaitseliitlane ja kandideerib erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjas riigikokku.

Jane Paberit: "Ma ei ole turist, ma suren siin"

Jane Paberit, ALS-i (amüotroofiline lateraalskleroos, närvihaigus, mis põhjustab lihaste kõhetumist – toim.) põdev nelja lapse ema, on saanud kuulsaks: "Pealtnägija" on teinud temast kaks saadet, viimane lõhkas pommi. Seal tunnistas Jane, et on sõlminud Šveitsi mitte­tulundus­organisatsiooniga Dignitas kokkuleppe abistatud suitsiidiks. Ta tunnistas ka, et tal puudub selleks vajalik raha.

Ei saa öelda, et Jane oma elu rahus veeta võiks. Tal tuleb kuidagi toime tulla ka kurjade ja ninatarkade inimestega, keda kuskilt hulkade viisi lagedale on ilmunud.

Tamsalus toimus rongi ja sõiduauto kokkupõrge

Täna õhtul põrkasid Tamsalus kokku rong ja sõiduauto.

Sõiduauto BMW sõitis ette Tamsalu jaamast väljunud Tartu–Tallinna rongile. Et rongi kiirus ei olnud jaamast paarsada meetrit eemal asuva raudteeülesõiduni jõudes suur, lendas sõiduauto saadud löögist vaid 30–40 meetrit raudteeülesõidust eemale.

Politsei sõnul viibis autos üks inimene, kes viidi kiirabiautosse, kuid kelle vigastused väga rasked ei ole.

Raudteeõnnetus Tamsalus.
Raudteeõnnetus Tamsalus. Foto: Erakogu

Kindel: prokuratuur saadab Marti Kuusiku kohtusse

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova ütles, et praegu tegeldakse Marti Kuusikule süüdistusakti koostamisega ja lähiajal saadetakse see kohtusse üldmenetlusse.

Eksminister Marti Kuusiku suhtes alustati kriminaalmenetlust 29. aprillil kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel tema kohta meedias esitatud väidetava koduvägivalla uurimiseks. Vähem kui kaks päeva väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri ametis olnud Kuusik esitas tagasiastumispalve, kinnitades, et tema vastu meedias esitatud süüdistused on laim.

Omavalitsused lubavad toetada surnud lapse mõlemat vanemat

Prokuratuur loodab, et teisipäeval Haljalas surnud kuueaastase poisi surma põhjus selgub töönädala lõpuks.

Haljala valla sotsiaaltööspetsialist Klaarika Adonov tunnistas, et viimased kaks päeva on kõigile rasked olnud. "Väga traagiline sündmus mõlema lapsevanema jaoks. Emotsioonid on laes, nendega toime tulemine on raske," tõdes ta. "See on meil kõigil periood, mis tuleb kuidagi üle elada. Olen rääkinud ka Vinni valla vastava ala töötajaga (lapse isa elab Vinni vallas – toim.), mõlemad omavalitsused on valmis vanemaid toetama, kui nad abi vajavad."

Vanaproua sai trahvi ja politseinikult manitseda

Oma rollerautoga Microcar liikluseeskirja eiranud vanaproua Rita sai paarkümmend eurot trahvi. Nimelt parkis ta täna oma sõiduki Rakvere Kroonikeskuse sissepääsu ette keelumärgi alla ega pidanud millekski ka teekattemärgistust.

Rita valge Microcar seisis valesti pargituna keskuse ukse ees tublisti üle poole tunni. Kellegi käsi oli paberile kirjutanud "sa oled ikka täis jobu" ja pistnud sedeli kojamehe vahele. Kaubikuga poodi kaupa toonud Heino Tanijärv üritas oma sadakond kilo kaaluva koormaga teel ees seisnud Microcarist kuidagimoodi mööda pääseda. Politseinik ootas rollerauto juures selle omanikku.

Politsei tegi Ritale valesti parkimise eest trahvi.
Politsei tegi Ritale valesti parkimise eest trahvi. Foto: Aivar Ojaperv

Uus-Meremaal veresauna vahetus läheduses viibis Rakverest pärit maailmarändur

Rakvere juurtega filmitegija Ander Pais võttis mullu suvel koos sõber Henri Laumetsaga suuna kääbikute koju Uus-Meremaale, et 2019. aasta sügisel uus reisiseriaal teleekraanile tuua. Noormehed peavad aktiivselt blogi "Kääbiku radadel", mille vahendusel saab teada ka seda, et hiljutine massimõrv Uus-Meremaal toimus noortele üsna lähedal.

Fotod: maailmameister Ott Tänak tegi üllatusvisiidi Kadrina keskkooli

Autoralli maailmameister Ott Tänak tegi neljapäeva hommikul üllatusvisiidi Kadrina keskkooli. Helikopteriga kooli staadionile maandunud ralliässa saatsid aastate eest tema karjäärile hoo sisse lükanud suurärimees Oleg Gross koos samuti Eesti rallispordis tegeva poja Georg Grossiga.

Kooli direktor Arvo Pani rääkis, et Tänak oli andnud lubaduse kooliõpilastega kohtuda juba varem, kui Kadrinas hakati valmistuma igaaastaseks IT- ja nutifestivaliks CADrina, mis oli sellel aastal autoralliteemaline.

Ott Tänak külastas Kadrina keskkooli.
Ott Tänak külastas Kadrina keskkooli. Foto: Ain Liiva

Marti Kuusik: kavatsen laimajatele hakata nõudeid esitama

Perevägivallakahtluse alla sattunud Marti Kuusik ütles, et kavatseb hakata nõudeid esitama sotsiaalmeedias tema kohta laimu kirjutanud inimestele, vahendab err.ee.

Kuusik tegi oma Facebooki lehel üleskutse, millega soovib, et inimesed saadaks talle kuvatõmmiseid teda laimavatest postitustest.

"Kui juhtute meediaruumis nt kommentaariumites jne nägema mõnda mind või minu pereliikmeid eriti solvavat, mainet kahjustavat vöi muidu ilmselgelt ebatõeseid väiteid esitavat avaldust, siis palun edastage vastav materjal kuvatõmmisena," seisis Kuusiku lehel.

Fotod: kaubikujuht jäi roolis magama ja põrutas garaaži

Täna veidi enne keskpäeva juhtus avarii Haljala–Võsu maanteel Võle külas, kui Võsu poolt tulnud kaubik kihutas täiel kiirusel teelt välja ning purustas ette jäänud garaaži.

Mees tunnistas, et oli roolis magama jäänud. Politsei kontrollis mehe kainust, juht oli kaine.

Garaažist ilma jäänud majaperemees rääkis, et tuli just õue, kui käis ilmatu kõva pauk ja tolmu lendas.

Edgar Savisaar: see pole ju poliitika, mida praegu tehakse

Veteranpoliitik Edgar Savisaar külastas pühapäeval Võsu rannaklubis toimunud Georg Otsa mälestuskontserti. Kauaaegne keskerakonna esimees ütles, et treenib oma jalga, ja lubas peagi avalikkust üllatada. Savisaar lõi esinejatele takti ning kiitis kontserdi väga heaks ja liigutavaks. Kulle Raig, kelle sulest on ilmunud Georg Otsa elulooraamat, kirjutas sellesse pühenduse ja kinkis teose Savisaarele.

Lisaõppekogunemisele tuli noor ema kahekuuse lapsega

Eile otsutas vabariigi valitsus telefoniistungil korraldada reservväelaste kogunemise, kuhu tuli ka noor ema kahekuuse lapsega. Kutse saanud pidid viivitamatult kohale ilmuma.

1. jalaväebrigaadi tagalapataljoni ülem kolonelleitnant Indrek Lilleorg ütles, et kutse läks välja umbes kell 10.15 ja esimene reservväelane oli kohal veidi enne kella 13. "Esimese võitleja tulemus on väga hea," sõnas ta.

Meri õnnistas kalurit hiigellõhega

Suured kalad on liikuma hakanud, kohe tõelised elukad. Ja tänavune sügis ei ole nendega sugugi kitsi. Kalamehed sikutavad merest ja jõgedest välja hiiglaslikke lõhesid.

Reedel ujus ühe Haljala valla mehe võrku 22 kilo kaaluv isaslõhe. Nimetame kalameest Matiks, sest ta ei soovinud, et tema nimi ega koht, kust ta kala püüdis, avalikuks saaksid. “Muidu tormavad kõik kohale ja mul polegi enam kuhugi võrku panna,” tähendas Mati.

Kalamees püüdis hiigellõhe.
Kalamees püüdis hiigellõhe. Foto: Ain Liiva

Külalised rõõmustasid nelikute üle

Nirgi-pere nelikud tütred Loore, Luise, Leene ja Lagle tähistasid teisipäeval oma teist sünnipäeva. Et tegu on Eesti ainsate nelikutega, tulid neile õnne soovima peaminister Jüri Ratas ja rahvastikuminister Riina Solman.

Roela nelikutel käis peaminister Jüri Ratas sünnipäeva puhul külas.
Roela nelikutel käis peaminister Jüri Ratas sünnipäeva puhul külas. Foto: Ain Liiva
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles